Merkez Bankası, yılın ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45 seviyesine indirdi. Böylece, iki ayda toplam 500 baz puanlık bir indirim gerçekleştirilmiş oldu. Piyasalar, aralık ayında başlayan faiz indirim sürecinin devam edeceğini öngörüyordu.
Aralık ayında, 22 aylık bir aranın ardından TCMB, faizi 250 baz puan düşürerek yüzde 50 seviyesinden yüzde 47,5 seviyesine çekmişti. Bu indirim, faizdeki düşüş döngüsünün devam edeceğine işaret etti. Merkez Bankası'nın politika metni, yıllık enflasyon hedefine odaklandığını gösteriyor.
TCMB, ocak ayı enflasyonuna vurgu yaptı. Ocak ayında ücret artışlarının yaşandığı bir dönem oldu. Bu artışlar, geçmiş enflasyon verilerinin etkisiyle şekillendi. Politika metninde bu durumun yansımaları dikkat çekiyor.
Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, ocak ayındaki öncü veriler, bu gerileme ile uyumlu bir artışa işaret etti. TCMB, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimlerinin yüksek olduğu hizmet kalemlerinin öne çıktığını belirtti.
TCMB, temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiğini ifade etti. Son çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösteriyor. Bu durum, enflasyon beklentilerinin iyileşme eğilimi sergilediğini ortaya koyuyor.
Karar metninde, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemesine rağmen, dezenflasyon süreci açısından risk unsurlarının devam ettiği vurgulandı. Bu durum, TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürme kararlılığını artırıyor.
TCMB, bu metinde daha şahin bir duruş sergiledi. Faiz indirim sürecinin enflasyon beklentilerini bozmasını engelleme kararlılığını güçlü cümlelerle vurguladı. Para politikasındaki kararlı duruş, lirada reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlıyor.
TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği taahhüt edildi.
TCMB, likiditedeki yüksek seyrin azaltılması için ek adımlar atabileceğini belirtti. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edildi. Sterilizasyon araçlarının ek tedbirlerle kullanılmaya devam edileceği vurgulandı.
Metinde öne çıkan başlıklar arasında enflasyonun ana eğilimi, temel mal enflasyonu, yurt içi talep ve TL'nin durumu, maliye politikası ve sıkı para politikası yer aldı. TCMB, kararların öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede alınacağını belirtti.
Bu yıl, Merkez Bankası toplamda 8 toplantı yapacak. Yayınlanan takvime göre, TCMB Para Politikası Kurulu şubat, mayıs, haziran ve kasım aylarını pas geçecek. 2025’in ilk toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası, ikinci toplantısını 6 Mart’ta yapacak.
Toplantı takvimi, geçmiş yıllardan farklı olarak belirlenmiş durumda. Bu durum, piyasalarda daha öngörülebilir bir para politikası sürecinin işaretlerini veriyor. TCMB'nin bu yaklaşımı, enflasyon hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından önem taşıyor.