Ramazan ayına kısa bir süre kalmasıyla zincir marketler erzak kolilerini satışa sunmaya başladı. Ancak, son bir yılda gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş, Ramazan kolilerine sınırlı yansıdı. Geçen yıla göre en düşük erzak kolisinin fiyatı yüzde 32,1 artış gösterdi. Bu durum, ocak ayında açıklanan yıllık yüzde 41,52’lik gıda enflasyonunun altında kaldığını gösteriyor.
Geçen yıl 279,95 lira olan en küçük kolinin fiyatı 2025’te 369,95 liraya yükselirken, lüks kolinin fiyatı ise yüzde 26 artışla 499,95 liradan 629,95 liraya çıktı. Temel kolinin içinde bulunan gıda ürünleri arasında salça, tuz, ayçiçeği yağı, un, çay, hazır çorba, şeker ve makarna yer alıyor.
Ramazan yardımları koli olarak ciddi anlamda düşüş gösterirken, hediye çeki ve kod olarak artış yaşanıyor. İGDOT’ta düşüş yüzde 70’i buldu. Ramazan ayı ile birlikte kumanya ve erzak kolileri piyasaya çıkmaya başladı. Ancak, sektör temsilcileri bu yıl önceki yıla göre Ramazan kolisi hazırlıklarında yüzde 70 azalma yaşandığını belirtiyor.
İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGDOT) Mustafa Karlı, bu yıl Ramazan kolisi talebinin çok düşük olduğunu ifade etti. Kalan iki haftalık sürede oluşacak bir talebin çok cılız olacağına dikkat çeken Karlı, piyasada koli talebinin geçen yıla göre yüzde 70 düştüğünü aktardı. Bu düşüşte fiyatlardaki yükseliş ve ekonomik sıkıntıların etkili olduğu vurgulandı.
Bu yıl Ramazan kumanyalarında geçen yıllara oranla çok ciddi oranda azalmanın yaşandığı kaydedildi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, özellikle bu yıl düşüşün daha çok olduğunu belirtti. Kumanyadaki azalmamanın her geçen yıl daha da azaldığına değinen Reis, hediye çeki veya diğer farklı şeylerle telafi etmeye çalışıldığını ifade etti.
Hediye çekleriyle markete gidildiğinde farklı ürünler alınabiliyor. Burada önemli olan, bunu sadece tek boyut olarak düşünmemek gerektiği vurgulandı. Ramazan döneminde taleplerin üç katına çıktığı gözlemleniyor. Şirketler, çalışanlarına yönelik ayni yardımlarını artırarak destek oluyor.
Multinet Up Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Kuş, son dört yılda yapılan yardımların 11 katına çıktığını belirtti. Pandemiyle birlikte kurumsal hediye kartı çözümleri olan MultiGift’in ivme kazandığını ifade eden Kuş, dijitalleşme ve esneklik ihtiyacının arttığını vurguladı.
Ramazan’da yardımlaşmanın en yoğun yaşandığı dönemlerden biri olduğu kaydedildi. Ancak, geleneksel değerlerin korunması gerektiği ve yardımlaşmanın daha kişiselleştirilebilir hale geleceği öngörülüyor. Kumanya paketlerindeki azalışın ciddi oranda görüldüğü belirtildi.
Yıllardır hazırlanan bazı hazır kumanyalarda kalitesiz ürünlerin yer aldığı ifade edildi. Şirketlerin, bu ürünleri personele veya ihtiyaç sahiplerine dağıttığında memnuniyetsizlik yaşandığı bildirildi. Kumanya yapanların, içine koydukları ürünün kalite ve standardını üst düzeyde tutmaları gerektiği vurgulandı.
Ramazan kolisiyle ilgili uyarılarda bulunan Reis, iş adamı veya hayırseverlerin evlerinde tüketmedikleri ürünleri kolilere koymamaları gerektiğini belirtti. Yardımlaşmanın geleneğimizde önemli bir yer tuttuğu ifade edilerek, kumanya yardımlarının tekrar yukarı hareketlenmesi için kaliteye dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.