Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde bakanlığın faaliyetlerini ve projelerini aktardı. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattı tamamlanacak. Ayrıca, 48 saatte Türkiye turu yapılabileceği vurgulandı.
TBMM Genel Kurulu’nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024’te 4 sektörde yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamladıklarını kaydetti. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattını tamamlayacaklarını belirten Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı hayallerin gerçek olduğu bir vizyonun ifadesi. Bizim hayallerimiz raylarda hayat buluyor. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. “Daha hızlı, daha güvenli ve çevreye duyarlı bir dönem başlattık” diyerek, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2025 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Kesin Hesap Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşüldü. Uraloğlu, “Ülke satında 2 bin 3 şantiyede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin çalışanımızla, karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında; Bakanlık faaliyetlerini “insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak” vizyonuyla sürdüreceklerini belirtti. “Ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyor, ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlıyoruz.” dedi.
Uraloğlu, “Afete dirençli, net sıfır emisyon hedeflerini gözeten, dijitalleşmeye önem veren ve riskleri yönetebilen ulaştırma politikalarımızla projelerimizi planlıyoruz.” diyerek, yürüttükleri faaliyetlerin karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olduklarını vurguladı. Tüm projelerinin çevreye duyarlı ve ekolojik dengeyi korumasına özen gösterdiklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, demiryolu çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunarak “10 bin 948 kilometre olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye çıkararak mevcut hatlarımızın büyük bölümünü elektrikli ve sinyalli hale getirdik.” dedi. 2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 287 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Uraloğlu, “2025 yılında, Kayseri, Niğde ve Sivas lojistik merkezleri, Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı, Gelemen Tekkeköy demiryolu iltisak hattı, Torbalı-Ödemiş-Çatal-Tire projelerini tamamlayarak hizmete alacağız.” diyerek, hızlı tren projelerinin önemine vurgu yaptı.
Bakan Uraloğlu, havayollarında 26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e yükselttiklerini kaydetti. “55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 347 milyona çıkardık.” diyerek, Türkiye’nin havayolu trafiğindeki büyümesine dikkat çekti.
Denizcilikte yapılan yatırımlara ilişkin bilgi veren Uraloğlu, “550 bin detveyt ton olan tersane kapasitesini 4,79 milyon detveyt tona çıkardık.” diyerek, Türkiye’nin denizcilik alanındaki gelişimini vurguladı. Ayrıca, “Mavi Vatan’da ve Doğu Akdeniz’de etkinliği arttırmak için var gücüyle çalışıyoruz.” dedi.
Uraloğlu, sosyal medya ve internet dünyasındaki olumsuzluklara dikkat çekerek, “Yasal düzenleme yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir.” dedi. 16 yaş altındaki çocukları korumak için gerekli adımların atılacağını belirtti.
Son olarak, Uraloğlu, “Ülkemizi uluslararası alanda vazgeçilmez bir düzeye taşıdık. Ulaşım ve iletişim bir ülkenin ekonomik kalkınmasının ve sosyal gelişimin temel taşlarından biridir.” diyerek, Türkiye’nin geleceği için durmadan çalışacaklarını ifade etti.