E-Devlet Kapısı 16 Yaşında: Türkiye'nin Dijitalleşme Yolculuğu

Blog Image
E-Devlet Kapısı, 16. yılında 66 milyon kullanıcıya ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, dijital hizmetlerin kalitesinin arttığını vurguladı.

E-Devlet Kapısı 16 Yaşında: Türkiye'nin Dijitalleşme Yolculuğu

E-Devlet Kapısı, 16. yılında 66 milyon 683 bin 837 kullanıcıya ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital hizmetlerin kalitesinin arttığını ve vatandaşların devletle olan işlerini kolaylaştırdığını vurguladı.

16 Yılda 8 Bin 316 Hizmet

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın 22 hizmetle başladığını ve bugün itibarıyla 8 bin 316 hizmetle devam ettiğini belirtti. Uraloğlu, 'e-Devlet Kapısı bugün itibarıyla bin 79 kuruma ait 8 bin 316 işleme ve 66 milyon 683 bin 837 kullanıcı sayısına ulaştı' dedi. Bu rakam, Türkiye'nin dijitalleşme sürecindeki önemli bir adımı temsil ediyor.

Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın, Türkiye’nin dijitalleşmesi ve kamunun dijital yapıya geçiş sürecinin önemli bir aracı olduğunu ifade etti. 18 Aralık 2008'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan bu sistem, bürokrasinin hızlandırılmasına ve vatandaşların devletle olan işlerini daha hızlı yapabilmesine olanak tanıdı.

Vatandaşların E-Devlet Kullanım Oranı

Uraloğlu, 15 yaş üstü her 100 kişiden 96'sının e-Devlet Kapısı abonesi olduğunu belirtti. Bu durum, e-Devlet'in toplumda ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor. Uraloğlu, 'e-Devlet hizmet kullanım istatistikleri göz önüne alındığında, kamu kurumlarına ve vatandaşlara masraf teşkil edebilecek pek çok süreci ortadan kaldırdı' dedi.

Her yıl milyarlarca liralık tasarruf sağlandığını ifade eden Uraloğlu, 'Her gün 11 milyona yakın kullanıcı girişi olduğunu düşünürsek, vatandaşlarımız için ne kadar önemli bir hizmet olduğu da ortaya çıkıyor' şeklinde konuştu. Bu, e-Devlet'in sağladığı kolaylıkların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

2024 Yılında 4 Milyar Giriş

Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'na katılımın her geçen yıl arttığını vurguladı. 2021 yılında hizmete giriş sayısının 3,1 milyar olduğunu hatırlatan Uraloğlu, 2024 yılının ilk 11 ayında bu sayının 4 milyarı bulduğunu açıkladı. Bu artış, dijital hizmetlerin toplumda ne kadar benimsendiğini gösteriyor.

Uraloğlu, vatandaşların devletle olan işlerini bilgisayar veya telefonları üzerinden yapabildiğini belirtti. 'İnsanımızın artık kamu kurumlarını kapı kapı dolaşıp belge toplama gerekliliğini ortadan kaldırdı' dedi. Bu durum, vatandaşların zaman ve enerji tasarrufu yapmasını sağlıyor.

En Çok Kullanılan Hizmetler

Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'na bu yıl 11 ay içerisinde 4 milyara yakın hizmet alındığını belirtti. En çok kullanılan hizmetin, yüzde 23,64 oranıyla 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü' olduğunu ifade etti. Ayrıca, 'Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama' hizmetinin de yüzde 10,02 ile ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Uraloğlu, 'Bu yıl özellikle 'Sosyal Güvenlik Kurumu Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim' hizmetinin de en çok kullanılan hizmetler arasında yer aldığını' söyledi. Bu veriler, e-Devlet'in vatandaşların ihtiyaçlarına ne kadar cevap verdiğini gösteriyor.

Dijital Hizmet İhracatı Hedefi

Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı’nın 66 milyon 700 bine yakın kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin en büyük markalarından biri haline gelen bu sistem, artık dünya genelinde dikkat çekiyor. Uraloğlu, 'dost ve kardeş ülkelerin de dijital devlet altyapısını Türksat eliyle kurmayı amaçlıyoruz' dedi.

Uraloğlu, e-Devlet'i öncelikle gönül coğrafyasındaki ülkelere ihraç etmeyi planladıklarını ifade etti. 'Yakın zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını artıracağız' şeklinde konuştu. Bu hedef, Türkiye'nin dijitalleşme alanındaki gücünü pekiştirecek.