Kuzey Kore, beş yıl aradan sonra ilk kez Batılı turistlere kapılarını açtı. 13 turist, Çin üzerinden kara yoluyla ülkeye giriş yaptı. Ancak turistler, gördükleri manzara karşılığında şaşkınlığa uğradı. Bir turist, Kim Jong Un'un baskıcı rejiminin seyahatini o kadar yakından izlediğini, hatta tuvaleti kullanmak için izin almak zorunda kaldığını söyledi.
Kuzey Kore'de 2020'den bu yana turistlerin ülkeye girmesine ilk kez izin verildi. Son derece gizemli olan ülke, salgının başlangıcında kendini karantinaya almıştı. Bu durum, birçok kişinin Batılıların bir daha asla sınırını geçip geçemeyeceğini merak etmesine neden olmuştu.
Grup, başkent Pyongyang'a 800 kilometreden fazla uzaklıktaki, kuzeydoğudaki Rason'a yaptıkları yolculuk sırasında Çin üzerinden ülkeye girdi. Çeşitli kısıtlamaları kabul ederek ülkeye giriş yapan turistler, gördükleri manzara karşısında şaşkınlığa uğradı. Turistlere cep telefonu kullanımı yasaklandı ve internet hizmeti verilmedi.
Hatta kullanılabilecek bir ATM bile yoktu. Turistlere bir broşür verildi. Broşürde ülke liderlerine hakaret etmemek, Kuzey Kore'nin ideolojisiyle alay etmemek, alışılmadık ve baskıcı yaşam tarzlarını yargılamamak gibi katı kurallar yer aldı. Bu durum, turistlerin seyahat deneyimini olumsuz etkiledi.
Turistler ülkede her daim hazır bulunan görevliler tarafından yakından takip ediliyor ve gözetleniyorlardı. Bu görevliler, ziyaretçilerin kısıtlamalara aykırı hareket etmemelerini veya güzergahtan sapmamalarını sağlıyorlardı. 28 yaşındaki İngiliz YouTuber Mike O'Kennedy, 'Birkaç kez tuvaleti kullanmak istediğimde haber vermek zorunda kaldım. Dünyanın hiçbir yerinde bunu yapmak zorunda kalmamıştım.' dedi.
Bu tür kısıtlamalar, turistlerin özgürlük hissini büyük ölçüde etkiledi. Kuzey Kore'deki bu deneyim, birçok ziyaretçi için unutulmaz bir anı olarak kalacak. Ülkedeki baskıcı ortam, turistlerin seyahatlerini zorlaştırdı.
Şehri ziyaret eden Batılılara sekiz yaşındaki bir grup çocuk, neşeyle şarkı söyledi. Bu sırada büyük bir projeksiyon ekranından düzinelerce balistik füzenin fırlatılıp, kimliği belirsiz bir metropoldeki binalara şiddetli bir patlamayla düştüğü görüldü. Bu gösteri, turistler üzerinde derin bir etki bıraktı.
Çocukların dans gösterisi, Kuzey Kore'nin kültürel yönünü sergilemekteydi. Ancak, aynı zamanda ülkedeki askeri gücün de bir yansıması olarak algılandı. Turistlerin bu tür bir deneyim yaşaması, Kuzey Kore'nin karmaşık yapısını daha iyi anlamalarına yardımcı oldu.