Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam ve Halep Havalimanlarında gerekli tespitlerin yapıldığını ve ilk etapta Şam Havalimanı'nın ayağa kaldırılacağını duyurdu. Suriye'nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi avantajlarını kullanarak Suriye ile ticaretin yeniden canlandırılacağını belirtti.
Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Programı'nda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin ulaştırma ve iletişim alanındaki varlığını vurguladı. Suriye'nin coğrafi konumunun önemine dikkat çekerek, "Bulunduğumuz coğrafya gerçekten kıymetli. Sadece 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ulaşabiliyoruz" dedi.
Bakan Uraloğlu, Şam ve Halep Havalimanları için yapılan tespitlerin ardından, "İlk etapta Şam Havalimanını ayağa kaldırmayla ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile beraber bir vaziyet alacağız" şeklinde konuştu. Havalimanlarının mevcut durumunu değerlendirerek, "Hiçbir radar sistemi yok. Düşünün, cep telefonlarından takip edilen hava radar uygulaması ile yönetmeye çalışıyorlar" dedi.
Uraloğlu, 1990’lı yıllardaki tüplü bilgisayarların hala kullanıldığını belirterek, "Doğru dürüst x-ray cihazları, dedektörler yok. Pistlerde ciddi eskimeler var" ifadelerini kullandı. İlk yapılan seferlerin pilotların inisiyatifiyle gerçekleştirildiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Suriye'nin ticaret noktasında tarihi bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. "Ticaret noktasında Suriye'nin bir tarihi var, yeniden canlandırma adına elimizden geleni yapacağız" dedi. Ulaşım altyapısının güçlendirilmesi için demiryolu bütünlüğünün sağlanması gerektiğini ifade etti.
Uraloğlu, "Orada Türkiye'den çıkıp Hicaz’a kadar giden demiryollarının parçaları var. Hızlıca tespiti yapıp demiryolu bütünlüğünü yine Şam'a kadar sağlama ile ilgili bir vaziyet alacağız" şeklinde konuştu. Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.
Uraloğlu, Türkiye'nin altyapı yatırımlarını jeopolitik konumuna göre şekillendirdiğini belirtti. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun bugün 29 bin 700 kilometreye çıktığını ifade etti. Türkiye'nin 77 ili bölünmüş yollarla birbirine bağlandığını vurguladı.
Havayolu taşımacılığında da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Uraloğlu, "2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e çıkardık. Geçen sene 213 milyon yolcu trafiği gerçekleşti" dedi. İnternet hızına da değinerek, fiber kablo yatırımlarının artırıldığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Suriye’nin haberleşme noktasında Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu ifade etti. Suriye’nin her şeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Çadırda olanın neye ihtiyacı olmaz?" şeklinde bir alıntı yaptı. Suriye'nin ekonomik durumu ve altyapı eksiklikleri hakkında bilgi verdi.
Uraloğlu, Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapısı olan limanlarının gelişmediğini belirtti. "Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak" dedi. Türkiye'nin Suriye'ye destek verme noktasında olacağını ifade etti.