Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi'ni duyurdu. Bu proje, bölgesel bağlantısallığı artırmayı ve yük taşımacılığını kolaylaştırmayı hedefliyor. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırma alanındaki stratejik konumunu vurgulayarak, "Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır." dedi. Bu bağlamda, TRACECA'nın önemi her geçen gün artmaktadır.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. "Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır," ifadelerini kullandı. Bu nedenle, TRACECA'nın geliştirilmesi için yapılan çalışmaların önemi artmaktadır.
Uraloğlu, TRACECA'nın sadece ülke ve bölge bazında kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda kıtalararası bağlantısallığın önemli otoyolları haline geleceğini vurguladı. Türkiye, ulaştırma koridorlarına büyük önem vermekte ve bu alanda önemli yatırımlar yapmaktadır.
Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanmasını hedeflemektedir. Uraloğlu, "Bu yüzden Irak ile gerçekleştirmekte olduğumuz Kalkınma Yolu Projesinin, Basra Körfezi'nden Avrupa'ya tek bir ulaştırma moduyla bağlantı sağlamasını hedefliyoruz," dedi. Bu proje, bölgedeki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Uraloğlu, Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için Mutabakat Zaptı imzaladıklarını hatırlatarak, "İleride artan yük hacmi karşısında sınırda beklemeleri önlemeyi hedefliyoruz," ifadelerini kullandı. Bu tür projeler, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolünü güçlendirecektir.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini belirtti. "Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır," dedi. Ulaştırma ve sınır geçişlerini kolaylaştırmanın bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, TRACECA'nın sağladığı uluslararası diyaloğun önemine dikkat çekti. "Günümüzde tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda daha fazla emek sarf etmemiz gerektiğini vurgulamak isterim," ifadelerini kullandı. Bu yaklaşım, bölgesel iş birliğini güçlendirecektir.
Uraloğlu, TRACECA'nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini bir arada bulunduran özel bir koridor olduğunu belirtti. TRACECA'nın etkinliğini artıracak reformların gerekliliğine değinen Uraloğlu, "Dün gerçekleşen Ulusal Sekreterler Toplantısı sonucunda TRACECA'nın düzenleyici metinlerini reforme ederek Hükümetlerarası Komisyon'un daha etkili çalışmasını sağlama hedefinde aynı yerde durduğumuzu öğrenmek bana memnuniyet vermiştir," dedi.
Uraloğlu, Türkmenistan'ın TRACECA'ya katılımının stratejik önemde bir katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, Letonya'nın gözlemci üyelik talebinin ve Yunanistan'ın gözlemci üyeliğini yenileme talebinin memnuniyetle karşılandığını ifade etti. Bu gelişmeler, TRACECA'nın uluslararası alandaki etkisini artıracaktır.