Türkiye'de Siber Güvenlikte Önemli Başarılar: 1 Milyar Zararlı Erişim Engellendi

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak ayında 1 milyar 98 milyon zararlı erişim isteğinin engellendiğini açıkladı. Siber güvenlikteki bu başarı, Türkiye'nin dijital altyapısını koruma çabalarının bir parçası.

Türkiye'de Siber Güvenlikte Önemli Başarılar: 1 Milyar Zararlı Erişim Engellendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak ayında 1 milyar 98 milyon zararlı erişim isteğinin engellendiğini açıkladı. Bu başarı, Türkiye'nin dijital altyapısını koruma çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor. Bakan Uraloğlu, bu süreçte Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) kritik rolünü vurguladı.

Uraloğlu, ocak ayında 1.5 milyon IP adresine yönelik gerçekleştirilen bu engellemelerin, siber tehditlere karşı alınan önlemlerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca, oltalama saldırılarına karşı 991 alan adına erişim engeli getirildiğini ifade etti.

Siber Tehditlerle Mücadele

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, USOM'un siber tehditleri önlemek amacıyla sürekli çalıştığını belirtti. Merkezin, ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlama konusundaki önemi vurgulandı. Uraloğlu, “USOM yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüterek Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, USOM'un 7 gün 24 saat siber sahayı koruduğunu ve bu kapsamda 2 bin 324 Siber Olaylara Müdahale Ekibi ile 8 bin 9 uzman personelin görev yaptığını açıkladı. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığını ve bu taramalarla risklerin proaktif şekilde tespit edildiğini belirtti.

Engellenen Erişim İstekleri

USOM'un 2013 yılından bu yana toplamda 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini ifade eden Uraloğlu, “Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından, ülkemizdeki 1.5 milyon IP adresine 2025’in ilk ayında toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 adet erişim isteği engellendi.” şeklinde konuştu.

Bu rakamlar, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını ve etkinliğini göstermektedir. Uraloğlu, bu tür engellemelerin siber güvenlik açığını azaltma konusunda önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Yerli ve Milli Yazılımlar

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikteki katkılarına dikkat çekti. Avcı, Azad ve Kasırga gibi projelerin ulusal siber güvenlikte önemli rol oynadığını belirtti. Uraloğlu, “Kasırga projemiz ile haftalık 131 taramayla 286 farklı portun ve 918 farklı zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Bu projeler, Türkiye'nin siber güvenlik alanında bağımsızlığını artırma hedefinin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Uraloğlu, bu tür yerli yazılımların siber tehditlere karşı daha etkili bir savunma sağladığını ifade etti.

Oltalama Saldırılarına Karşı Önlemler

Uraloğlu, USOM tarafından geliştirilen yapay zekâ teknolojisi ile ocak ayında 991 alan adına erişim engeli getirildiğini ve 5 bin 869 oltalama saldırısının engellendiğini vurguladı. Ayrıca, 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığı belirtildi.

Bu önlemler, vatandaşların dolandırıcılığa karşı korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Uraloğlu, bu tür siber saldırılara karşı sürekli bir mücadele içinde olduklarını ifade etti.