Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı yatırım programı kapsamında Eskişehir, Sakarya ve Sivas'ta üç yeni fabrika kurulacağını açıkladı. Bu fabrikalar, yerli ve milli lokomotif üretimini artırmayı hedefliyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde raylı sistem araçlarının geliştirilmesi için önemli adımlar atıldığını belirtti.
Uraloğlu, “Raylı sistem araçlarımız ile ilgili planlamalarımızı hazırlarken tasarım, proje ve üretim faaliyetlerinde teknik bilgi ve altyapıyı da geliştirerek yerlilik ve milliliği ön planda tutuyoruz.” dedi. Bu açıklamalar, Türkiye'nin demiryolu sektöründeki bağımsızlığını artırma çabalarını gözler önüne seriyor.
Bakan Uraloğlu, 2025-2027 yılı yatırım programı çerçevesinde Eskişehir’de Milli Elektrikli Lokomotif İmalat ve Elektrik Sistemleri Fabrikası, Sakarya’da Milli Elektrikli Tren Seti İmalat ve Test Fabrikası, Sivas’ta ise Milli Raylı Sistem Araçları Parça İmalat Fabrikasının temelinin atılacağını duyurdu. Bu fabrikalar, Türkiye'nin raylı sistemler imalat sektöründeki yerli üretim kapasitesini artırmayı amaçlıyor.
TÜRASAŞ, Türkiye'nin raylı sistemler imalat sektöründeki en büyük temsilcisi olarak, yerli ve milli projelerle demiryolu araçlarının modernizasyonuna katkıda bulunmayı hedefliyor. Uraloğlu, “Bu atılımların kalıcı olması ise en büyük hedefimiz.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ bünyesinde yerli ve milli raylı sistem araç üretimlerinin hızla devam ettiğini belirtti. Üretim sırasında enerji verimliliğine dikkat edildiğini vurgulayan Uraloğlu, “Sivas Bölge Müdürlüğümüzde bulunan fabrikalarımızın çatılarına güneş enerji santrali kurmak için bir proje hazırladık.” dedi.
Bu proje ile fabrikaların kendi elektriğini üreteceği ve çevreye duyarlı bir üretim sürecinin sağlanacağı ifade edildi. Uraloğlu, “Bu sayede çevreye duyarlı ve rekabetçi üretim için büyük bir adım atacağız.” şeklinde konuştu. Güneş enerjisi santrali, Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.