Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurtarma 19 ve 20 römorkörlerinin hizmete girmesiyle Türkiye'nin denizcilik gücünü artırdıklarını açıkladı. 2025 yılına kadar 2 römorkör ve 6 botun daha hizmete alınacağı belirtildi. Bakan Uraloğlu, deniz güvenliğinin artırılması için yapılan yatırımların devam edeceğini vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurtarma 19 ve 20 römorkörlerinin teslim alma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "Her yeni yıl, umut dolu güzel yarınlara, yeni hedeflere ulaşmamız için bizlere taze başlangıçlar ve yepyeni fırsatlar sunmaktadır" dedi. Bu bağlamda, denizcilik alanında yapılan yatırımların Türkiye'nin uluslararası arenadaki yerini güçlendirdiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, denizlerin Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. "Denizlerimiz Mavi Vatanımızdır ve bugün, Türkiye; bir deniz kaptanın oğlu olan Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerek coğrafyamızın gerek dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa etmektedir" ifadelerini kullandı. Bu sözler, Türkiye'nin denizcilik alanındaki kararlılığını ve hedeflerini ortaya koymaktadır.
Uraloğlu, Türkiye'nin denizcilikte öncü ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. "Deniz ticareti açısından baktığımızda, bin Groston ve üzeri Türk sahipli ticaret filomuz dünya sıralamasında 11. sırada. 2025 hedefimiz, bu başarıyı daha da ileri taşıyarak Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına çıkarmak" dedi.
Bakan Uraloğlu, limanlarda elleçlenen yük miktarının son 22 yılda 2,5 kat arttığını belirtti. 2023 yılında 525 milyon tona ulaşan yük miktarı, konteyner taşımacılığında ise 4 kat artarak 12,6 milyon TEU’ya yükseldi. Bu artış, Türkiye'nin denizcilik alanındaki büyümesini göstermektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 105 eğitim kurumu ile uluslararası standartlarda eğitim vermektedir. 1 milyonu aşan amatör denizci ve 141 bin gemi insanı ile Türkiye, küresel denizcilik sektöründe nitelikli insan kaynağını güçlendirmektedir. Bu durum, denizcilik alanındaki başarıların devam etmesine katkı sağlamaktadır.
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın kontrolünün Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. 2024 yılına kadar İstanbul Boğazı’ndan 38 bin 141, Çanakkale Boğazı’ndan ise 42 bin 280 gemi geçişi gerçekleşti. Son 20 yılda boğazlardan geçen gemi sayısı 1,9 milyonu buldu.
Bu yoğun gemi trafiği, Türkiye'nin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumda olduğunu göstermektedir. 11 ayda bu gemilerle 329 milyon tonu petrol gibi tehlikeli yük olmak üzere 959 milyon ton yük taşındı. Yıl sonunda bu rakamın 1 milyar tonu aşması bekleniyor.
Bakan Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün filosunu güçlendirmek için yatırımların artırıldığını ifade etti. "Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimizi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzü geliştirecek yatırımları daha da arttırıyoruz" dedi. Bu yatırımlar, deniz ticaretindeki büyüme stratejisi ile uyumlu bir şekilde ilerlemektedir.
2024 yılının ilk 11 ayında 225 can kurtarma operasyonu ile 934 kişi kurtarıldı. Aynı dönemde, 25 gemi kurtarma operasyonu da başarı ile icra edildi. Bu başarılar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün görevlerini en üst düzeyde yerine getirdiğini göstermektedir.
Bakan Uraloğlu, son 22 yılda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 400 milyon dolar yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımlar, deniz araçlarına yapılan kesimle 297 milyon doları bulmaktadır. 2024 yılında römorkörlerle yaklaşık 135 milyon dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.
Yerli römorkörlerin yanı sıra yerli elektronik fener, şamandıra, sinyalizasyon sistemleri ve radarlarla daha güvenli bir deniz trafiği sağlanmaktadır. Uraloğlu, "Gemi trafiğinden kaynaklı risklerin minimize eden akıntı ölçüm sistemimiz, TÜBİTAK ile birlikte İstanbul Boğazı’nda kuruldu" dedi. Bu sistemin Çanakkale Boğazı’nda da devreye alınması planlanmaktadır.