Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda gelişeceğini vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliği, ticaret ve ekonomik alanlarda yeni fırsatlar sunuyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı'na katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye-Çad ilişkilerinin her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirilmesine büyük önem atfedildiğini belirtti. Toplantıda, teknik heyetlerin bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında işbirliğini değerlendirdiğini ifade etti.
Uraloğlu, “İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” diyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti. Türkiye’nin, Çad ile olan ilişkilerini daha da geliştirmek için çeşitli projeler üzerinde çalıştığını vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin 2003 yılında başlattığı Afrika Stratejisi’nin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Türkiye’nin Afrika’ya yönelik ticaret hacminin 5,4 milyar dolardan 37 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Bu durum, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerini güçlendirdiğini göstermektedir.
Ayrıca, Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını belirtti. Bu veriler, Türkiye’nin Afrika’daki etkisini artırdığını ortaya koymaktadır.
Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 62 noktaya uçtuğunu belirten Uraloğlu, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. Uraloğlu, “TİKA projelerimiz, COVID-19 şartlarında uzattığımız yardım eli bu yaklaşımın bir göstergesidir.” dedi.
Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün Çad’ın altyapısının dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü belirtti. Çad’da bugüne kadar Türk müteahhitlerince üstlenilmiş 24,5 milyon dolarlık bir proje bulunmaktadır.
Bakan Uraloğlu, iki ülkenin muadil kurumları arasında işbirliğinin geliştirilmesi hususunda anlaştığını belirtti. Tarım, sağlık, enerji ve madencilik gibi kritik sektörlerde işbirliğini artırmak için uzlaşıya varıldığını ifade etti.
Uraloğlu, “Bu çerçevede, tarım sektöründe geniş kapsamlı bir iş birliği başlatma ve teknik düzeyde ikili platformlarda çalışma yürütülmesine karar verildi.” diyerek, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da derinleşeceğini vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin dost ve kardeş ülke Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirtti. TİKA aracılığıyla yürütülen teknik işbirliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlandığını ifade etti.
Çad ile eğitim alanında da işbirliği geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Uraloğlu, karşılıklı burslar ve öğrenci değişim programları ile tecrübe paylaşımını daha da ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini belirtti.