Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Tartıştı

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İTÜ Mühendisliğe Hazırlık Kulübü etkinliğinde Türkiye'nin ulaşım vizyonunu genç mühendis adaylarıyla paylaştı. Bakan, Türkiye'nin stratejik konumunu ve mega projelerini anlattı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Tartıştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu’nda Türkiye’nin ulaşım vizyonunu genç mühendis adaylarıyla paylaştı. Etkinlik, 15 Mart Cumartesi günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin mega projeleri ve ulaştırma yatırımları hakkında bilgi verdi.

Bakan Uraloğlu, “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” dedi. Gençlerin geleceğin teminatı olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Stratejik Önemi

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun jeostratejik önemini vurguladı. Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesindeki yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde yer almaktadır. Bu bölgenin 51 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasılası ve 25 trilyon dolarlık yıllık ticaret hacmi bulunmaktadır.

Uraloğlu, Türkiye’nin bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un da merkezinde olduğunu belirtti. Bu koridoru güçlendirmek için çeşitli projeler planlandığını ifade etti. Pekin’den çıkan bir yükün Süveyş Kanalı’ndan 35 günde, Ümit Burnu’ndan ise 45 günde Londra’ya ulaştığını belirtti.

Ulaşım Projeleri ve Gelişmeler

Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun önemine de değindi. “Zengezur Koridoru Azerbaycan'dan başlayıp Ermenistan veya İran'dan sonra Nahcivan oradan da Dilucu ve Kars'tan gelip Bakü-Tiflis Hattı’na bağlanmış olacak.” dedi. Bu projelerin yapım çalışmaları Azerbaycan tarafından devam etmekte, Türkiye tarafında ise 224 kilometrelik kısmın inşaatına başlanacağı belirtildi.

Kalkınma Yolu Koridoru’nun da önemli olduğunu ifade eden Uraloğlu, bu koridorun Çin’den Irak'ın Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na gelecek yüklerin demiryoluyla Türkiye’ye girmesini sağlayacağını kaydetti. Projelerin finansmanı ve yapımı için Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasında görüşmeler devam etmektedir.

Bölünmüş Yol Ağı ve Ulaşım Altyapısı

Uraloğlu, 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştığını belirtti. Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğu yaklaşık 69 bin kilometreye çıkmıştır. Otoyol uzunluğu ise 3 bin 796 kilometreye ulaşmıştır.

Uraloğlu, mühendisliğin estetikle buluştuğunu vurgulayarak, “Yaptığımız yapıların, uluslararası kuruluşlardan birçok kalite ödüllerini de aldığını söylemek isterim.” dedi. 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerin mühendislik harikaları olduğunu ifade etti.

Demiryolu ve Hava Ulaşımında Gelişmeler

Bakan Uraloğlu, Türkiye’de yaklaşık 14 bin kilometre demiryolu ağı bulunduğunu ve yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirtti. Yapımı devam eden projelerle, ülkenin tamamının 48 saatte gezilebileceği ifade edildi.

Hava ulaşımında ise Türkiye’nin 175 ülke ile Hava Ulaşım Anlaşması olduğunu ve 351 noktaya uçtuğunu kaydetti. Uraloğlu, “2003’te 34 milyon yolcu taşırken bugün 230 milyon yolcuyu taşıyabiliyoruz.” dedi. Denizcilikte ise 217 liman ve 532 milyon ton yük elleçlendiğini belirtti.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Bakan Uraloğlu, 2035’de satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağını öngördü. Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 208 bin civarında olduğunu ve şarj istasyonlarının sayısının 28 bin olduğunu belirtti. “Şarj istasyonu olmayan ilimiz yok Türkiye’de.” dedi.

Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmalara devam ettiklerini ve otonom sürüşe yönelik altyapının birkaç yıl içerisinde hayata geçirileceğini ifade etti. 5G teknolojisinin de yaygınlaştırılacağını belirtti.