Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin oltalama saldırısının engellendiğini açıkladı. Son bir haftada 282 milyon zararlı erişim isteği engellendi. Bu başarı, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını ve teknolojik gelişimini göstermektedir.
Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) kritik bir rol oynadığını belirtti. Siber tehditlere karşı alınan önlemler, ulusal güvenliği sağlamak adına büyük önem taşımaktadır.
USOM, Türkiye'deki kritik kurum ve kuruluşları tehditlere karşı sürekli olarak uyarıyor. Bu sayede, gerekli önlemler zamanında alınabiliyor. Zararlı bağlantıların tespit edilmesi, altyapı seviyesinde erişim engellemeleri ile sonuçlanıyor.
Bakan Uraloğlu, bu çalışmalar sayesinde internet kullanıcılarının ve sistemlerinin korunmasının sağlandığını vurguladı. Siber güvenlik alanındaki bu önlemler, ülkenin dijital altyapısını güçlendiriyor.
USOM, 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit etti. Son bir haftada 424 bin 156 zararlı internet adresine toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi.
Bakan Uraloğlu, bu başarıların, Türkiye'nin siber güvenlik kapasitesinin arttığını gösterdiğini ifade etti. Bu tür önlemler, siber saldırılara karşı daha etkili bir savunma mekanizması oluşturuyor.
Yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin 115 oltalama saldırısının engellendiği belirtildi. Uraloğlu, USOM'un Türkiye'deki kritik web sitelerini 7 saat içinde taradığını vurguladı.
Bu tür önlemler, vatandaşların dolandırıcılığa karşı korunmasına yardımcı oluyor. Siber güvenlik alanında yapılan bu çalışmalar, ulusal güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
USOM, 7 gün 24 saat görev başında olan 2 bin 317 SOME ekibi ile Türkiye'nin siber sahasını koruyor. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapılıyor ve zafiyetler tespit ediliyor.
Bakan Uraloğlu, 2024 yılında 15 bin 330 siber güvenlik açığının tespit edildiğini ve ilgili kurumların bilgilendirildiğini açıkladı. Bu tür çalışmalar, siber güvenlik alanında sürekli bir gelişim sağlıyor.
Yerli ve milli yazılımlar, siber olaylara müdahale noktasında önemli katkılar sağlıyor. Avcı, Azad ve Kasırga projeleri, ulusal siber güvenlikte örnek teşkil ediyor.
Kasırga projesi ile haftalık 130 tarama yapılarak 285 farklı portun servis ve zafiyet taraması gerçekleştiriliyor. Bu tür projeler, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki bağımsızlığını artırıyor.